Petua Menghilangkan Bintik Hitam

Wajah adalah satu kawasan badan manusia yang paling diambil berat lebih-lebih lagi oleh wanita. Tidak dinafikan muka merupakan identiti seseorang dan tidak hairanlah semua orang mahu kelihatan terbaik. Walaupun begitu adakalanya muka kita mempunyai beberapa bintik-bintik hitam yang kurang menarik.

Berikut adalah di antara petua untuk mengurangkan dan menghilangkan bintik-bintik hitam;
  • Parut sebiji timun hingga hancur. Campurkan parutan bersama tepung jagung. Apabila sebati, sapukan ke seluruh muka dan biarkan sehingga kering. Amalkan setiap pagi sehingga kulit nampak bersih dan lembut.
  • Rendam sehelai tisu ke dalam dua biji putih telur. Tampalkan tisu pada tempat yang mempunyai bintik hitam. Apabila telah kering, tanggalkan tisu tersebut. Cuci muka dengan air dan pencuci muka. Lakukannya dua kali seminggu.
  • Campurkan beras pulut dengan kulit kayu manis. Goreng tanpa minyak hingga kekuningan. Kisar dan gosokkan pada muka dua kali seminggu.
  • Belah limau nipis, perah airnya dan campurkan dengan sedikit garam. Sapukan pada bahagian berbintik hitam dan biarkan seketika sebelum dibilas dengan air. Amalkan petua ini tiga kali sehari.
  • Lumatkan sehelai daun nangka yang agak tua dengan sedikit air. Sapukan pada muka yang telah dibersihkan. Apabila sudah kering basuhlah muka dengan air suam.
  • Gaulkan satu sudu minyak zaitun dengan sebiji telur. Sapukan ke muka selama 20 minit sebelum dicuci dengan air suam. Lakukannya sebelum tidur.
Technorati Tags: , , ,
AddThis Social Bookmark Button

2 comments:

March 25, 2010 at 1:37 AM amal_fc1303 said...

mujarab ke bnde nie?

Post a Comment