Mereka Boleh Aku Pun Boleh

"Kalau mereka boleh berjaya, saya pun boleh berjaya", inilah kata-kata yang sering dilafazkan oleh orang yang cemerlang. Apabila menghadapi masalah atau jalan buntu, mereka tidak mudah berputus asa kerana berkeyakinan bahawa kalau orang lain boleh buat sesuatu atau berjaya mengapa mereka tidak boleh.

Rujukan mereka ialah orang yang cemerlang serta telah membuktikan kehebatan diri. Walaupun begitu bagi pelajar yang lemah pula ada tiga kemungkinan.

Pertama mereka tidak ada rujukan mana-mana orang cemerlang. Keduanya kalau ada pun rujukan orang cemerlang, mereka merasakan mereka tidak mampu atau layak untuk berjaya seperti itu. Atau ketiganya, rujukan mereka ialah rakan-rakan yang sendiri memang lemah.

Bagi merasionalkan kelemahan atau kemalasan mereka, akan berkatalah, "Kalau dia tu sudah berusaha pun masih gagal, buat apa kita berusaha bersungguh-sungguh".

Sepatutnya sebagai pelajar, contohnya, pelajar lain pun macam kita. Mereka belajar di sekolah yang sama, dengan guru yang sama, mata pelajaran yang sama, menggunakan buku yang sama. Malah mereka juga dikurniakan otak yang sama. Jadi kalau mereka boleh berjaya, maka mengapa kita tidak.

Technorati Tags: , , , ,
AddThis Social Bookmark Button

0 comments:

Post a Comment