Hanya Perlu Ubah Diri Sendiri

Satu hakikat hidup yang perlu kita fahami: Kita, iaitu diri sendiri yang terlebih dahulu perlu berubah dan bukan orang lain sekiranya hendak berjaya.

Ramai orang hanya menunggu orang lain berubah terlebih dahulu sebelum mereka berubah. Sikap seperti ini; "hanya selepas cikgu pandai mengajar (orang lain berubah), baru aku hendak belajar bersungguh-sungguh (aku pula berubah)" tidak akan membawa kita ke mana-mana, kecuali kegagalan.

Salah satu kesilapan yang sering dilakukan oleh kebanyakan orang ialah mereka sendiri tidak mahu berubah tetapi mengharapkan orang lain berubah.

Sebagai contoh, kita ambil kes seorang pelajar yang menghadapi masalah menguasai matapelajaran Matematik. Kebetulan guru yang mengajar Matematik tidak berjaya memberi kefahaman yang baik dan kawan-kawannya pula suka suka bermain-main ketika guru mengajar.

Walaupun tahu kelemahan dirinya, dia tetap tidak mahu berubah selagi guru dan kawan-kawannya tidak berubah. Dia berjanji untuk berubah hanya apabila guru memperbaiki pengajarannya dan rakan-rakannya turut memberi tumpuan di dalam kelas.

Sikap seperti ini tidak betul kerana yang perlu berubah terlebih dahulu bukan orang lain tetapi diri sendiri. Tidak perlu menunggu guru dan kawan-kawan berubah, kita harus berikhtiar dan mencari pelbagai jalan untuk mengatasi masalah yang dihadapi.

Kesimpulannya, jangan tunggu orang lain berubah, kita sendiri yang harus berubah terlebih dahulu.

Technorati Tags: , , , , ,
AddThis Social Bookmark Button

0 comments:

Post a Comment