Persediaan Awal Amalan Pelajar Cemerlang

Berusahalah sementara ada kesempatan jangan menunggu hingga kesempitan. Masa berlalu dengan pantas sekali. Tanpa disedari sudah penghujung tahun dan sudah hampit dengan peperiksaan serta kesuntukan masa untuk membuat persiapanj peperiksaan yang rapi. Oleh itu bersedialah dari awal-awal lagi.

Bayangkan dua pasukan yang bertanding dalam permainan ragbi. Bagi pasukan A mereka menyediakan diri dan membuat latihan sedikit demio sedikit lebih setahun yang lalu. Pasukan B pula hanya berlatih bersungguh-sungguh tiga minggu sebelum perlawanan bermula. Secara umumnya pada hari pertandingan kita boleh melihat perbezaan yang ketara antara pasukan berkenaan.

Kenapa begitu? Yang jelas satu pasukan sudah lebih bersedia dan satu pasukan lagi kurang bersedia.

Kecemerlangan, kejayaan atau kemenangan tidak boleh diperolehi dengan mudah. Ia memerlukan banyak latihan. Lagi awal kita membuat latihan maka lagi cerahlah peluang kita untuk meraih kejayaan.

Persiapan menghadapi apa juga acara tidak kira samada sebuah persembahan, perjumpaan, majlis maupun peperiksaan perlu dilakukan dengan seawal mungkin. Jika ditunggu pada saat akhir, yakni hanya beberapa minggu sebelum perkara tersebut tiba baru hendak membuat latihan atau persiapan, kita sudah kesempitan masa.

Oleh itu berusahalah sementara ada kesempatan dan jangan menunggu hingga kesimpatan.

Technorati Tags: , , , ,
AddThis Social Bookmark Button

0 comments:

Post a Comment